The Creators Community vant to millioner til gründerhus-konsept

Vinnerne av gründerhus - the creators community inne på rådhuset. Foto

Stolte vinnere fra The Creators Community med sjekken på 2 millioner kroner.

The Creators Community er ledende i Norden på å utvikle innovasjonshuber, og MESH er et kjent navn for mange. Nå skal de bygge opp en hovedhub for Drammens innovasjonsmiljø på rundt 4.000 m2 i samarbeid med det lokale eiendomsselskapet Vestaksen Eiendom AS. – Målet vårt er å lage Drammens storstue for innovasjon, med nasjonale og internasjonale koblinger og muligheter, sier Anders Mjåset fra The Creators Community.

I november 2018 inviterte Næringsvekst 2020 til en åpen konkurranse med hensikt å premiere byens mest lovende og komplette gründerhus-konsept. Tre meget gode søknader ble sendt inn til konkurransen hvor premien er to millioner kroner i tilskudd til et gründerhus-konsept. Vinneren ble offentliggjort i Storstua i Drammen rådhus mandag 18. mars, og vinneren – The Creators Community – er imponert over at byen inviterte til en slik konkurranse.

– Det viser at Drammen satser med handling fremfor ord. Det er også, etter min mening, det ryktet byen har opparbeidet seg i løpet av de siste 20 årene, og det er kult å se at det stemmer også i forhold til entreprenørskap og satsning på innovasjon, sier Mjåset.

– Hvorfor valgte dere å bli med i konkurransen?

– Vi har lenge tenkt på Drammen som en spennende by for en ambisiøs innovasjonshub, og vi har faktisk jobbet med å finne gode muligheter i byen i nesten to år. Vi synes byen fremstår som risikovillig og offensiv, med et spennende gründermiljø som trenger infrastruktur og tjenester på internasjonalt nivå. Byen har også vist at næringslivet og det offentlige samarbeider bra, så vi har tro på at vi skal klare å få stor backing og mye engasjement rundt prosjektet vårt. Målet vårt er å lage Drammens storstue for innovasjon, med nasjonale og internasjonale koblinger og muligheter.

Imponert ordfører

Tilskuddet, som er på 2 millioner kroner over to år, er et resultat av et spleiselag mellom næringslivet og Drammen kommune. Ordfører Tore Opdal Hansen er imponert over vinnerkonseptet.

– Et gründerhus er en god ramme for videre gründerskap, og med et så gjennomtenkt konsept som The Creators Community har levert blir det et fantastisk godt tilskudd til byen og byens gründere. Det har vært mange etableringer i Drammen det siste året, og denne nye satsingen vil bedre rammebetingelser for både nåværende og nye gründere. Jeg gleder meg utrolig mye til å følge utviklingen av Drammens nye gründerhus.

En sterk entreprenør- og gründerkultur

I tillegg til The Creators Community, deltok selskapene CXS Growth og Kontorhuset Drift AS i konkurransen. Totalt 10.000 m2 med gründerhus, mengder med innovative tanker og gode idéer for vekst og innovasjon er presentert.

– Besvarelsene vitner om en sterk entreprenør- og gründerkultur i byen, noe vi sammen må løfte og ytterligere forsterke i årene som kommer. Nå er konkurransen avsluttet, og vinneren er kåret. Drammen og Drammensregionen har i norsk målestokk en sterk entreprenørskapskultur. Ønsket med denne åpne konkurransen var og er å løfte dette videre, og i fremtiden kunne ta posisjonen som ledende gründerby i Norge, sier Rune Kjølstad, daglig leder i Næringsforeningen i Drammensregionen og leder i styringsgruppen for Næringsvekst 2020, og fortsetter:

– Det har vært en lang og spennende prosess, og vi er glade for å endelig kunne offentliggjøre vinnerkonseptet. Det er et konsept vi har klokketro på, og vi gleder oss til å se det i full drift i en del av Drammen som er midt i en spennende utvikling. Ressursgruppa i satsingsområdet gründersatsing i Næringsvekst 2020 har gjort en god jobb med å gå igjennom bidragene i konkurransen. Det som er gledelig å tenke på, er at de andre som også deltok i konkurransen vil fortsette sitt arbeid for å skape gode arenaer for gründervirksomhet i Drammensområdet. Vi heier på alle som jobber for videre vekst i Drammen, og gleder oss til å se resultatet av deres arbeid i årene som kommer.

God erfaring med innovasjonsmiljø

The Creators Community utvikler i dag Nordens mest ambisiøse nettverk og infrastruktur for innovatører. Selskapet driver allerede MESH i Oslo, DIGS i Trondheim, samt Founders House, Matrikel1 og Startup Village i København.

Med huben, som har fått navnet NODE, ønsker The Creators Community å bygge opp en hovedhub for Drammens innovasjonsmiljø på rundt 4.000 m2 som skal fungere som en plattform for miljøet lokalt og et springbrett til det internasjonale innovasjonsmiljøet.

– Målet er å samle byens innovasjonsmiljø med fokus på startups, vekstgründere og kreativ næring. Vi skal bygge en hub av internasjonalt kaliber, med tjenester og nettverk som gjør det mulig å få ut potensialet i lokale oppstartsbedrifter. I tillegg til oppstartsbedriftene som er kjernen i miljøet vi vil bygge, vil huben fungere som et kulturhus for innovasjon der studenter, innovasjonsinteresserte, store bedrifter, offentlig ansatte og investorer er hjertelig velkommen. Deler av eventprogrammet og en kafé vil være åpen for alle.

Samlingspunkt og arbeidssted for innovasjonsmiljøet

The Creators Community er operatøren og utvikleren av huben NODE, mens det lokale eiendomsselskapet Vestaksen Eiendom AS er eiendomspartneren. Sammen utgjør selskapene utviklingsteamet som må til for å realisere en ambisiøs lokal hub på internasjonalt nivå. Vestaksen vil også bidra med lokalkunnskap, nettverk og driftssamarbeid. The Creators Community har egne arkitekter, men understøttes av DARK Arkitekter ettersom prosjektet er komplekst og stort. Vestaksen har allerede en byggeklar tomt, i Doktor Hansteins gate 13-17, kun 200 meter fra togstasjonen.

– Huben vil driftes som et samlingspunkt og arbeidssted for innovasjonsmiljøet. Størsteparten av bygget vil tilpasses medlemmer i bedrifter med opp til 25 ansatte. 70-80 % av bygget vil brukes til kontorer, deskplasser og det vi kaller Lounge-medlemskap. Bygget vil ha plass til om lag 500 medlemmer, men vi vil også ha flere hundre eventer og en åpen kafe som gjør huben åpen for den øvrige befolkningen. Medlemmer vil også kunne bruke de andre hubene i Oslo, Trondheim, København, samt flere som er under utvikling.

Lanseringen av NODE er satt til tredje-fjerde kvartal 2021. NODE vil da være en mellomstor bedrift med 6-8 heltidsansatte og 20-30 deltidsansatte når huben er i full drift.


Bygget er planlagt oppført med hovedkonstruksjon i norsk kortreist massivtre, som en hyllest til Drammens historie som trelastby. Øvrig materialitet er begrunnet i tidløse og miljøvennlige materialer av høy kvalitet som står seg over tid. Bygget vil ha en klar miljøprofil, vil tilkobles fjernvarme og inneha en BREEAM-sertifisering. Konseptet viser et tydelig forhold til FNs bærekraftsmål, og The Creators Community har lagt frem konkrete tiltak som viser at gründerhuset har som mål å bli Nordens mest bærekraftige bygg.