Coaching i skogen

Det er et ordtak som heter; «Som man roper i skogen får man svar», men det var kanskje ikke det coach og mentor Tone Aas Skålevik fra Spikkestad tenkte på da hun valgte å flytte samtale-timene ut i skog og mark.

Tekst: Per-Jan Brekke (Godt Sagt) Foto: Stian Tandberg (Godt Sagt)

Det er forøvrig mange ulike forklaringen på ordtaket om roping og svar i skogen; kanskje får du svaret du visste du ville få, som et ekko når spørsmålet treffer en stor stein, eller så får du ikke noe svar fra den øde skogen i det hele tatt, og kanskje var det nettopp det du ønsket?

Uansett så skapte mentor, coach, gruppebygger og skuespiller; Tone Aas Skålevik (50) fra Spikkestad, et helt nytt konsept da korona-krisen endret både hverdagen og arbeidsdagen hennes, nærmere bestemt «Walk & Talk» i skog og mark.

– ET PUFF VIDERE
Skålevik, som driver med coaching-formen NLP- og psykodrama-coach, lever av å stille spørsmål og gi råd og svar til både ledere i næringslivet og til grupper, privatpersoner og par. Det handler ofte om å klargjøre egne roller, forventninger og oppgaver.

– Jeg brenner for å få lov til å være med å bygge på det positive i ethvert menneske og hjelpe de til å nå sine mål. Jeg forsøker å stille gode og åpne spørsmål som kunden er tent med og som får fram det beste i dem. Ofte kan det dreie seg om at noen står fast i situasjoner i livet sitt og trenger en puff videre, eller så kan de ha utfordringer foran seg som man trenger hjelp til å takle og løse, forteller Skålevik.

SKUESPILLER OG COACH
Foruten å være psyko-dramatiker og coach med spesialpedagogikk, er Tone også utdannet skuespiller og har vært regissør for blant annet oppsetninger som Juleskurken og Reisen til Julestjernen. I tillegg til regioppdrag med TeaterArt har 50-åringen også hatt en lang rekke regioppdrag, konsulentoppdrag og kurs i Nedre Buskerud Teaterverksted der hun også har vært daglig leder. Nå jobber hun i tillegg som teaterinkubator og coach i Buskerud Teater der hun starter nye teaterprosesser, prosjekter og grupper og følger disse opp med coaching.

Skålevik har en rekke større firma, bedriftsledere og privatpersoner fra hele Østlandet på kundelista samt til og med kunder fra andre nordiske land som før korona-krisen fløy inn for å få hjelp og så dro tilbake til hjemlandet.  Men da epidemien slo til måtte Tone, som så mange andre, snu helt om på virksomheten sin.

BENYTTER TRESTUBBER OG STEINER
– Vanligvis har jeg hatt timer og konsultasjoner inne på coaching-rommet mitt på Spikkestad, men da epidemien kom så måtte jeg stenge alt. Da fant jeg ut at nå var tiden inne for å realisere et konsept og en idé som jeg har tenkt litt på tidligere. Bakgrunnen er at jeg er glad i å gå i skog og mark i nærområdet, og dermed var det bokstavelig talt naturlig for meg å også å ta med kundene ut dit.

– Jeg har kalt konseptet for «Walk & Talk», og det handler rett og slett om at jeg i stedet for å ha samtaler i et rom tar med kundene ut på ulike lengder gåturer, enten det er ved Spikkestad, i Bragernesåsen eller andre egnende steder. Der tar jeg i bruk de kognitive teknikkene mine, og benytter meg av omgivelser som brukte benker, stubber og steiner, forteller hun.

EFFEKTIVT MED «WALK & TALK»
– Dette er teknikker og verktøy som for eksempel rollebytte, dublering, speiling og fremtidsprojeksjon som jeg også bruker inne på coaching-rommet, men kundene nå var helt andre typer mennesker. Dette er kunder som følte det litt for skummelt og formelt å sitte på et rom og fortelle om utfordringene sine, og de hadde nok heller aldri oppsøkt meg om jeg ikke hadde hatt et utradisjonelt tilbud som «Walk & Talk», forteller coachen fra Spikkestad.

Og det viste seg at «natur-metoden» til Skålevik fungert utmerket og ga gode resultater.

– Ja, både coach og kunde er jo mye i bevegelse, og da skjer det ofte ting med en. Dessuten har kundene mye mer å feste øynene på under en samtale enn når man bare har fire vegger og en coach. Det som imidlertid er mest oppløftende opp i det hele er at alle disse kundene valgte å fortsette samtalene også inne etter at jeg åpnet coaching-rommet igjen, Tone Aas Skålevik som slår fast at «Walk & Talk» er noen hun absolutt også vil fortsette med etter korona-krisen.

– FRIGJØRENDE OG KONKRET

– Jeg trengte litt veiledning og hjelp fordi jeg stod overfor en veldig krevende prosess og hadde byttet jobb i forholdsvis høy alder. Så jeg hadde behov for noen som kunne seg meg utenifra. Opplegget med «Walk & Talk» passet meg perfekt.  Det hadde vært mye tyngre å gjennomføre dette på et kontor eller i et møterom. Selv liker jeg litt tempo og fart, og det var derfor deilig å bare komme seg ut og få røre seg i naturen, forklarer en av de fornøyde «Walk & Talk»-kundene til Skålevik; en 56-årig kvinne fra Asker som har en mellomleder-stilling i en større organisasjon i Oslo.

– Det hele var veldig konkret uten å gjøre ting vanskeligere enn det er.

«Walk & Talk»-samtalene til Skålevik hjalp meg utvilsomt med å få frigjort energi, klarlagt tankene mine og forstå rollen min. Tror nok dette er en løsning som vil kunne passe bra for mange andre som står overfor lignende utfordringer, sier Asker-kvinnen.

INFORMASJON OM RÅDGIVNING HER

Trenger du gode råd og hjelp til å snu deg litt rundt så ta kontakt med Næringsvekst 2020 sin rådgivergruppe og få inntil fire timer gratis konsultasjon.

SAMMEN.
ENDRER VI HVERDAGEN.