Spinderiet som gikk digitalt

Solberg spinderi

Den tradisjonsrike bedriften startet opp noen få år etter Norges ble rammet av hungersnød, og selskapet har i tillegg overlevd to verdenskriger. Heller ikke korona-krisen greide å stoppe Drammens nest eldste bedrift som satset digitalt da pandemien slo til.

Tekst: Per-Jan Brekke (Godt Sagt) Foto: Stian Tandberg (Godt Sagt)

Solberg Spinderi er blant landets aller eldste og mest tradisjonsrike bedrifter, og selskapet var de første som drev med maskinspunnet garn i Norge.  Bedriften er en anerkjent tekstilprodusent også internasjonalt og har ikke minst vært en svært viktig industriarbeidsplass i Drammensregionen i tidligere tider. Solberg spinderi

Aksjeselskapet ble grunnlagt så tidlig som i 1818 under navnet Drammens Bomuldsspinneri med selveste Hans Nielsen Hauge som en av initiativtakerne. Den norske lekpredikanten og industrigründeren, som grunnla den kristne bevegelsen haugianerne, ble også parthaver i foretaket. Hauges underskrift ligger nå vel bevart i spinneriets historiske bøker i Solbergelva.

TILBAKE I DRAMMEN
I 1821 flyttet bedriften fra Drammen til Solbergelva i det som da var Nedre Eiker kommune. Og ringen ble sluttet da Nedre Eiker nesten 200 år senere ble en del av Drammen kommune og Solberg Spinderi igjen kunne kalle seg en drammensbedrift og kommunens nest eldste fortsatt oppegående selskap. Bare 250 år gamle Seilmaker Peter Høeg er eldre.

I 2006 ble det bestemt å stoppe all produksjon ved spinneriet og legge ned veveriet. Produksjonen ble i stedet satt bort til veveri i andre land.  – Ja, i dag så veves bomull-produktene i Portugal, mens linet veves i Irland og Belgia. Her i Solbergelva har vi nå igjen en salgs- og designstab på seks personer. I tillegg har vi også noen her på Solberg Spinderi som syr for oss, forteller daglig leder Jens Petter Høgmoen som i 2014 tok over driften av selskapet sammen med kona Rannveig Wilthil Høgmoen som er styreleder.

Solberg spinderi

MÅTTE STENGE UTSALGET
Solberg Spinderi selger i dag garn, ulike stoffer, blant annet til bunadsskjorter, stakk og forkle, oppskrifter og hefter samt produkter som puter og duker.  Det svært så dedikerte ekteparet er opptatt av å ta vare på historien samtidig som de samarbeider med yngre designere for å sikre utvikling og fornyelse.

– Det er jo fortsatt slik at det er vi som har full kontroll på hva som designes og produseres av garn og stoffer, og nå har vi blant et helt nytt og økologisk garn på trappene, smiler Rannveig lurt da vi møter ekteparet i lokalene i Solbergelva der det er forholdsvis stille i disse korona-tider.

– Ja, da krisen rammet oss så stengte vi umiddelbart det lille utsalget vårt siden mange av våre kunder er eldre og dermed i risikogruppen. I tillegg så permitterte vi en ansatt, mens tre andre ble delvis permittert. Resten jobber hjemmefra. Men vi kunne jo ikke bare stenge helt ned heller. Så derfor bestemte vi oss for å sette alle krefter inn digitalt, forteller Jens Petter.

TREDOBLET SALGET VIA NETT
– Vi hadde allerede en nettside klar der vi fikk hjelp til å dytte skikkelig til med økt annonsering og synlighet, og omsetningen ble neste tredoblet sammenlignet med månedene før. Spesielt så selger vi mye garn. Det var nok også bra timing å satse ekstra på nettsalg av garn og stoff da mange nå sitter mer hjemme og av flere grunner også har mer tid til å være på nett eller drive med hobbyer som eksempelvis strikking, hekling og sying, sier Høgmoen som føler han har lært mye av krisen.

– Jeg har i hvert fall lært at det ikke lønner seg å sitte stille i båten, men heller satse offensivt og langsiktig når krisen kommer. I tillegg så viser jo dette at bedrifter som oss vil være helt avhengige av salg på nett i tiden som kommer. Nå fikk vi jo virkelig gjort oss synlige for mange andre kunder der ute. Så dette er en satsing vi vil fortsette med, sier daglig leder i Solberg Spinderi, Jens Petter Høgmoen.

INFORMASJON OM RÅDGIVNING HER

Trenger du gode råd og hjelp til å snu deg litt rundt så ta kontakt med Næringsvekst 2020 sin rådgivergruppe og få inntil fire timer gratis konsultasjon.

SAMMEN.
ENDRER VI HVERDAGEN.