Fra Eikhaugen i Drammen er Vicotee godt i gang med å forme fremtidens teknologi og skape hundrevis av spennende arbeidsplasser i byen.
Tekst: Anine Heitun (NYG Reklame) Foto: Sondre Garås (NYG Reklame)
Virinco Group har hatt et solid fotfeste i Drammen i flere tiår. Siden oppstarten i 1998 har de utviklet test- og produksjonsutstyr for teknologibedrifter – med kunder og partnere over hele verden. Det var Bjørn Hagen som grunnla det hele i 1998, og etter et års tid kom svigersønn Richard Pettersen på banen.
– I 2001 startet vi å utvikle WATS – et system som samler inn testdataer og gjør analyser i sanntid for produksjonsbedriftene, forteller Richard Petterson.
Prosjektet var et samarbeid mellom Virinco og et annet drammenselskap – Eltek.
– På den tiden hadde Eltek startet med outsourcing til Kina. Avstanden gjorde at det tok flere uker før de fikk tilbake rapporter om hva som gikk feil i produksjonen, forteller Richard.
Med WATS-systemets sanntidsanalyser ble Eltek nå varslet mye tidligere, og fikk lokalisert feil før produktet ble sendt ut på markedet. I dag selges WATS over hele verden med mange store og kjente selskaper i kundebasen.
Vicotee – babyen blir født
Med bred kompetanse på både elektronikkproduksjon, software, analyse og cloud, så Virinco at de var som skapt for det som betegnes som IoT-markedet (Internet of Things, journ.anm.).
Internet of things, eller tingenes internett som det heter på norsk, er nettverket av identifiserbare gjenstander som er utstyrt med blant annet elektronikk, programvare og sensorer.
– For fem år siden startet vi prosjektet «Gründer i eget selskap». Vi spurte samtlige ansatte om de ville være med, og så og si alle sa ja.
Å starte opp et helt nytt selskap er ikke gjort over en kaffepause i lunsjen, så her ble det lagt inn mye arbeid ved siden av full jobb i Virinco.
– Alt av fritid, helger og ferier gikk med. Folk jobbet som gale for å lande første versjon av Vicotee, forteller Richard.
Derfra gikk veien til de største messene i verden, hvor de fikk tak i både partnere og investorer. Nå begynte ballen for alvor å rulle.
– Vi har fått flere store partnere i utlandet, men også mange norske. Vår ideologi har hele tiden vært at man må ville samarbeide med så mange som mulig for å lykkes.
I dag utvikles produktene til Vicotee i Drammen, og produseres hos Norautron i Horten, før de sendes til kunder i 11 forskjellige land.
Ny mann på topp
Også internt har det skjedd mye siden oppstarten. Blant annet har Richard Pettersen gitt fra seg stillingen som daglig leder.
– Jeg er best på innovasjon og oppstart. Planen var aldri å drive Vicotee videre, det er det andre som er mye bedre på enn meg.
I 2018 postet Satvir Singh Parmar en status på Facebook om at hans tid i Eltek var over. 7 minutter senere fikk han en telefon fra Richard.
– Jeg var en enkel mann å be da Richard ringte. Virinco er en fundamental kompetansebedrift med ingeniører som virkelig kan det de driver med. Også er det en drøm at dette faktisk ligger i Drammen, sier Satvir.
Både Satvir og Richard har vokst opp på Konnerud og har en stor kjærlighet for byen.
– For oss handler det ikke om å få solgt firmaet fortest mulig. Vi ønsker å være en solid teknologibedrift her i Drammen som skaper mange trygge arbeidsplasser, sier Satvir og legger til:
– Mange tror at alt er bedre i utlandet, og at vi i Norge bare kan konkurrere på olje og fisk, men det er fullstendig feil. Det er denne type næringsliv Drammen og Norge trenger. Det er dette vi skal leve av etter olja.
Drammen – en smartere by
Drammen betyr mer enn bare et sted å jobbe. Gjennom et samarbeid med Drammen kommune har de startet prosjektet Smart City Drammen. Et konsept som skal sette byen på det internasjonale teknologikartet.
– Vi er veldig stolte av det vi har fått til gjennom Smart City Drammen. Vi har hele veien hatt en veldig god dialog med kommunen om hvordan en smartby skal bygges opp, forteller Richard.
Smartsensorer registrerer alt fra temperaturer, vannstand og luftkvalitet til støy, ledige parkeringsplasser og trafikk. Prosjektet er fremdeles i startfasen, og mulighetene er mange.
– En av forutsetningene for samarbeidet er at alt av data skal være åpent tilgjengelig. Vi er veldig interessert i at så mange som mulig skal bidra til Smart City Drammen. Vi vet hva vi er gode på, men også hva vi ikke kan. Da oppsøker vi miljøer som er gode på de områdene for å dele kunnskap, sier Richard.
Snudde med koronapandemien
Vicotee har også utviklet en sensor som måler temperatur gjennom et kamera. Den teknologien viste seg å bli gull verdt da koronapandemien ble et faktum.
– Vi så at vi faktisk har teknologi som kan massemåle feber. Vi snudde derfor raskt, og på to-tre uker laget vi den første prototypen.
Derfra kom de i kontakt med en kar fra Silicon Valley som gjerne ville få teknologien inn på flyplasser i USA.
– Da satte vi oss ned med Ordino i Svelvik og tegnet hvordan dette skulle se ut. På fire uker laget vi en installasjon med sensorer og alt innebygd, som vi sendte til flyplassene i USA.
Veien videre
Vicotee har ikke ambisjoner om å forbli små. De vil vokse, men det må gjøres på riktig måte.
– Vi ønsker å ekspandere salgsmessig i Norge og Europa først. Vi vil også etter hvert åpne for å akseptere interesse fra USA og Asia, men vi kan ikke være overalt ennå, sier Satvir Singh Parmar.
For å øke salg og omsetning er det også viktig med flere og flere flinke folk på kontoret på Eikhaugen.
– Vi er hele tiden ute og ser etter gode kandidater, men vi vil ikke ansette 25 eller 50 personer om gangen, sier Satvir og legger til:
– Dette går tilbake til vår ideologi. Vi må bygge sten for sten, og vi må bygge med riktige profiler.
– Det er allerede nå mange spennende profiler som tar kontakt, og vi håper folk fortsetter å banke på døra og si at de vil jobbe her. Og da handler det egentlig mest om å vurdere om det er en match eller ikke, forteller Satvir.
Og er det nok folk som banker på, ser han for seg at de nye lokalene på Eikhaugen både er fulle og klare for utvidelse innen få år.
Gründerbyen Drammen
Drammen har en lang tradisjon som gründerby – bygget på mangfold og samarbeid. Kanskje din gründerreise starter her?
Bli inspirert