– Nå må ikke utviklingen stoppe opp selv om vi går inn i en ny storkommune. Skal vi vinne kampen om Østlandet må det løftes i fellesskap i Drammensregionen.
Det sier Berit Rype, leder for marked og salg i Multiconsult i Drammen, og hun får støtte fra to andre sentrale rådgivere og konsulenter i Drammen, seksjonsleder bygg i Rambøll; Stig Møllersen og daglig leder i BDO Buskerud; Kåre Rødssæteren.
Trioen representerer tre av byens største konsulent- og rådgivningselskap som samlet sett har nærmere 200 ansatte bare i Drammen.
Skeptisk næringslivskronikk
Både før og etter valget har enkelte politikere og partiers opptreden og signaler medført en del skepsis både i konsulentmiljøet, blant næringslivsledere og i Næringsforeningen med tanke på hvordan det nå vil gå med næringsutviklingen i den nye storkommunen, en kommune som blir den syvende største i landet med over 100.000 innbyggere.
Blant annet ble det skrevet en aviskronikk der konklusjonen var at det nå ikke ser ut til at politikerne i Drammen ”evner å opptre slik de gjorde da Drammen var på sitt aller beste”. Og det ble påpekt at det ikke hjelper å være så stor hvis man ikke samtidig er en attraktiv kommune.
Kronikkens avsender var styret i Næringsforeningen i Drammensregionen, der Terje Gundersen er styreleder og Bjørn Breian, Kåre Rødssæteren, Elisabeth Lohk, Nina Solberg, Heine Lund-Olsen, Sondre Nygaard, Eva Sundberg og Mette Lindberg er styremedlemmer.
– Felles løft
Berit Rype støtter Næringsforeningens lille skepsis. – Det legges jo nå opp til å stoppe boligprosjektet på Knive Lolland og Agropolis i Mjøndalen, ny Konnerudnedføring er allerede skrinlagt og ny Svelvikvei er ute i det blå. Så det hjelper faktisk ikke at vi har blitt så store hvis vi nå begynner å reversere den postive utviklingen i Drammen.
– Utviklingen må ikke drukne i administrasjon fordi vi har fått en ny storkommune, og samtidig er vi er helt avhengig av godt samarbeid med nærliggende kommuner for å vinne kampen om Østlandet. Skal vi vinne kampen om Østlandet så må alle nå arbeide sammen for å nå målene våre, samtidig som det bør være en klar felles oppfatning av at det er Drammen som er selve navet i den nye storkommunen, sier Rype.
Stig Møllersen i Rambøll mener den nye storkommune nå må bygge videre på alt det positive som har skjedd i Drammen de siste årene.
– Overflod av sentrale arealer
– De som nå tar over stafettpinnen må bygge videre på det som har vært Drammens store suksessfaktor, nemlig den tette samhandlingen. Og når det gjelder kampen om Østlandet så må vi få enda tydeligere fram den nye storkommunen og Drammens mange fordeler, nemlig at vi er veldig kompakte med korte avstander til både vei, jernbane og havn. Og når de to andre kommunene nå kommer med på laget, vil også tilgangen til arealkrevende virksomheter bli mye bedre.
– Det er faktisk allerede i dag mange ledige sentrale arealer på begge sider av Drammenselva og langs fjorden; på Strømsø-siden fra Glassverket/Tangen og oppover mot Sundland og Gulskogen og fra Travbanen på den andre siden og nedover langs elva og videre ut mot Brakerøya, Fjordbyen og Gullaug. Her er det nesten overflod av sentrumsnære arealer som kan brukes til boligutbygging og til virksomheter som ikke er arealkrevende. En mer offensiv utbygging kombinert med satsing på kollektivtrafikk langs de samme aksene vil gi en bærekraftig utvikling av hele området, sier Møllersen, som også viser til de enorme investeringene som skal skje i Drammen de neste årene.
30 milliarder i investeringer
– Hvilke andre av konkurrerende regionshovedstader skal investere minst 30 milliarder kroner bare i infrastruktur fram mot 2025? spør Rambølls seksjonsleder som viser til sykehusutbybyggingen, Bane Nors store jernbaneprosjekt og ny helsepark.
Kåre Rødssæteren i BDO tror satsingen på jernbane, gode transportløsninger og kommunikasjon vil være svært avgjørende for hvordan regionen vil lykkes fremover. Samtidig ønsker han å trekke fram Universitetet som ett av de aller viktigste institusjonene i regionen med tanke på å gjøre storkommunen mer attraktiv, og da spesielt for de unge.
Universitet-base i Drammen
– Kampen om Østlandet handler også i stor grad om jakten på de unge talentene og de gode hodene. Men skal Universitetet i Sørøst-Norge vokse og bli enda mer attraktivt, må det sentraliseres og ikke bestå bare av små campus rundt omkring på Østlandet. Hovedsetet bør legges til Drammen, og så er det på høy tid at det blir mulig å ta en mastergrad i både industri og økonomi også i industri- og finansbyen Drammen, påpeker BDO-sjefen.
– Og så må vi la være å snakke Drammen og regionen ned både i media og andre steder. Nå må vil samle kreftene og løfte sammen, oppsummerer leder for marked og salg i Mulitconsult, Berit Rype.
Tekst og foto: Drammen 24
Denne saken er tidligere publisert i Drammen 24.
>> Les hele saken i Drammen 24 her.