– Fjordbyene må ikke bare bli et sted for de som har råd til å bo der. Det må bli en møteplass og en destinasjon for alle i Drammen og Lier.
Det sier arkitekt og urban strateg Sissel Engblom i LINK Arkitektur. Hun var en av foredragsholderne på Fjordkonferansen som ble arrangert onsdag 31. mai. Foredraget handlet om å lykkes med bærekraftig byutvikling nær fjord og sjø, selv om hun er ambivalent til bruken av begrepet «bærekraftig».
– Bærekraftig har blitt en slags «flopp-begrep» som mange bruker uten å forstå hva det egentlig betyr. For meg handler det i bunn og grunn om å skape gode steder å bo og jobbe, og i en by så må man begynne med bygulvet som utgangspunkt for hvilke nabolag vi ønsker området skal være. Det har vært altfor vanlig å se områder og byer i helikopter-perspektiv med fokus på hvor mange etasjer man kan stable og få plass til. Vi forsøker å se det fra et menneskeperspektiv og planlegge møteplassene, fellesarealene, sandvolleybanen, grillplassen og de gode byrommene før vi planlegger selve boligene, sier arkitekten.
Engblom har lang erfaring med ulike prosjekter innen grønn byutvikling. Hun gikk fra Asplan Viak til LINK Arkitektur i 2016 for å bygge opp og lede et nytt nordisk team med arkitekter som spesialiserer seg på urbanisme. Og hun har selvsagt også hatt en finger med i planleggingen av Fjordbyen.
– Fjordbyen på Lierstranda bør bli den nye store destinasjonen for alle som bor i Drammensområdet. Alle må sikres tilgang til fjorden. Hvis ikke blir det bare en soveby like ved en annen by, påpeker Sissel Engblom.
Sissel Engblom er medlem av Drammen Works/Næringsvekst 2020s advisory board.
Denne saken er tidligere publisert i Drammen 24.