Eiendomsdagen 2019 ble holdt på Quality Hotel River Station 7. november med lokale og nasjonale foredragsholdere og representanter fra næringslivet i Drammen og omegn. Temaet var rammevilkår og fremtidsutsikter for Drammensregionen og hvordan kampen om Østlandet går inn i en ny tid.
Vi står nå foran en spennende fremtid med betydelig utvikling og vekst i regionen. Ikke bare blir Nye Drammen kommune og Viken fylkeskommune en realitet 1. januar 2020, slik at regionen vokser i areal, men Drammensregionens ambisjon er å bli en av de sterkeste vekstområdene på Østlandet. For å få til det ønsker næringslivet en større satsing på næring og eiendomsutvikling i regionen.
Eiendomsdagen 2019 gikk av stabelen på det nyåpnede hotellet Quality Hotel River Station med representanter fra næringsliv og politikk. Dagen regnes som distriktets største bransjetreff for de som driver med eiendom, entreprenørskap, bygg og anlegg, og ble arrangert første gang i 2013. Årets arrangement ble utsolgt rekordtidlig, allerede flere uker før selve dagen fant sted. Med 430 påmeldte var det også rekordmange deltakere.
Dagen ble åpnet med velkomsttale fra Katalin Paldeak, Chief Operating Officer i Nordic Choice Hotels, og en lykkeønskning med spennende næringsplaner i Drammen fra avtroppende ordfører Tore Opdal Hansen. Konferansier for dagen var Hans Arne Odde (toppbildet).
Hva er det ved en by som får den til å gjøre det så godt?
Forskningssjef i Housing Lab, professor og seniorøkonom, Erling Røed Larssen, trakk frem Drammen som et eksempel på en region som har klart å holde på sin «prime time location».
– For å gjøre det godt i boligmarkedet finnes det flere dominerende mekanismer som eksempelvis urbanisering, rente og agglomerasjonseffekten. Tid er nøkkelen og x-factoren er utsikt, sa Larsen i sitt foredrag under Eiendomsdagen 2019.
Eiendom for fremtidens demografi
Administrerende direktør i Solon Eiendom, Stig Bech, er en av landets beste eiendomsadvokater og har nå inntatt rollen som boligbygger. De lanserer i disse dager Solon Senior som er seniorboliger med alle boligfunksjoner. I tillegg tilbys omsorgstjenester, beboerrestaurant, velferdsteknologi, treningsrom, og organiserte turer og sammenkomster. Han understreket at ett av de største problemene vi står ovenfor i dag er ensomhet, og kanskje spesielt blant eldre.
Om bransjen som bygger landet
Thomas Lidsheim, partner i BDO, har sammen med et nasjonalt team analysert bygg- og anleggsbransjen i Norge.
– Bransjen har vokst mer enn 10 % på tre år, når eiendom holdes utenfor. Likevel faller marginen, sa Lidsheim om rapporten.
Han mener fremtiden for bransjen er usikker, men at bedriftene i Buskerud er blant de med høyest marginer.
– Det blåser en ny politisk vind over landet. Store, nasjonale prosjekter blir satt på vent. Dette er ikke bra for bygg- og anleggsbransjen, la Lidsheim til.
Derimot var han ikke særlig bekymret for Drammen, og trakk frem at i tillegg til at byen og regionen har gjort det bra i årene tidligere, ligger alt til rette for at det skal gå bra også i fremtiden.
Vyer for Drammen
Videre på programmet stod lokale og nasjonale eiendomsaktører som la frem sine vyer for Drammen. Det handlet i hovedsak om fremtidsutsiktene for næringsutvikling, og deltakerne på Eiendomsdagen fikk en forsmak på helt nye arkitektbilder av flere kommende prosjekter.
Ole Fevang fra Fevang Eiendom åpnet med at «den kompakte byen vår er et fantastisk sted å drive business.» Dette fulgte Connie Nyhaven, prosjektsjef i Bane NOR Eiendom, opp under da hun la frem Bane NOR Eiendom sine planer i Drammen. Det er spesielt prosjektene på Sundland, Brakerøya og Nye Nybyen som ble trukket frem. Også Kim Alexander Larsen, utviklingsdirektør i SPG og Aina Lian, sivilarkitekt og daglig leder i Halvorsen & Reine skal i gang med et svært spennende utviklingsprosjekt i byen. De ønsker å utnytte gamle Drammen Slip og Verksted til å bygge smart og fremtidsrettet, samtidig som den historiske grunnen blir bevart.
Anders Mjåseth fra MESH og Creators Community var også på plass under Eiendomsdagen. De åpner gründerhus i Drammen i 2021, rett ved det nye hotellet i Dr. Hansteins gate. Han mente at en av de største utfordringene gründervirksomheter stod ovenfor tidligere heldigvis har forandret seg de siste årene; nemlig hvordan eiendomsutleiere ser på ideen om kortsiktige leieforhold.
Politisk skifte og nytt sykehus
Det nye sykehuset har vært et mye diskutert prosjekt i flere år. Nå har rivingen av de gamle byggene på området begynt, og arbeidet er i gang. Dette er et svært spennende og omfattende prosjekt som vil bety mye for regionen. Det nye sykehuset skal stå ferdig våren 2025.
Einar Jørstad, direktør for kultur, by- og stedsutvikling i Nye Drammen kommune trakk deretter frem hvordan den nye storkommunen skal ta en tydelig posisjon i Viken. Fordelene ligger allerede i beliggenheten.
– Kommunen har alt, unntatt olje og fisk, sa han under foredraget.
Avslutningsvis var konferansier Odde og påtroppende ordfører i Nye Drammen, Monica Myrvold Berg, i dialog på scenen der hun ble utfordret i en rekke næringsrelaterte spørsmål.
– Vi ønsker selvsagt ikke å være noen sinke. Vi har også trua på Drammen, uttalte hun under dialogen.
Fremtidens Drammen allerede om knappe to måneder
En avgjørende faktor for fremtiden til Drammen, og det essensielle med konferansen, er at dersom Drammen skal kunne utvikles videre hva gjelder eiendom, må både næringsliv og det nye politiske laget samarbeide godt og ha en åpen dialog om fremtidens prosjekter i regionen. Om knappe to måneder er vi inne i 2020. Da går vi inn i en spennende, ny tid for Drammensregionen.