Cutfab freser din idé

Et litt ugunstig hjørne i Kristoffer Steens nye leilighet ble starten på gründereventyret Cutfab. I dag er drammensbedriften et bevis på at lokal produksjon kan være både bærekraftig og lønnsom.

Tekst: Anine Heitun (NYG Reklame) Foto: Sondre Garås (NYG Reklame)

At Kristoffer Steen skulle ende opp som gründer var kanskje ikke helt uventet, men måten det hele startet er kanskje mer tilfeldig enn man skulle tro.

– Jeg har alltid hatt et ønske om å skape noe. Jeg har vokst opp i en familie hvor gründerskap har vært en del av hverdagen, forteller han.

Men det var ikke før Kristoffer flyttet inn i ny leilighet i 2013 at Cutfab-ideen fikk røtter.

– Det var det et hjørne som var litt ugunstig med tanke på plassering av møbler.

Alternativet var å kjøpe en billig løsning fra IKEA, som bare ville passet halvveis. I stedet endte han opp med en helt annen måte å løse problemet på.

– Jeg fant ut at jeg kunne lage møbelet på en mye mer effektiv måte selv, hvis jeg hadde hatt en CNC-fres. Med den kan man i prinsippet produsere «alt» ut ifra tegninger. Tanken slo meg: her må det være et marked, men hvor skulle jeg starte? Etter en del research konkluderte jeg med å begynne helt på bunn, slik at jeg kunne forstå hele prosessen.

Høsten 2015 gikk han til innkjøp av en CNC-fres, og det tok ikke lang tid før han fant ut at det var et marked for spesialtilpassede møbler til en fornuftig pris.

Verdien av lokale samarbeid

I 2016 opprettet Kristoffer Steen et eget AS, første ansettelse ble gjort og de første avtalene ble spikret. Cutfab var et faktum.

– Vi kom i kontakt med mange som hadde behov for våre tjenester, blant annet Ask og Eng, forteller Kristoffer.

Ask og Eng produserer kjøkken og interiørdetaljer fra verkstedet i Drammen. De jobber utelukkende med Bambus – et materiale som både har høy holdbarhet og er bærekraftig

– I starten tok vi oss av utskjæring av materiale, mens de gjorde etterarbeidet. I 2017 tok vi over hele produksjonslinja. I fjor produserte vi over 2.500 fronter til IKEA-kjøkken på vegne av Ask og Eng. Og flere skreddersydde kjøkken ble levert i både inn- og utland.

Kristoffer Steen ser store fordeler med å samarbeide med lokale bedrifter, og at veien til og fra verkstedet i Konnerudgata er kort.

– Det er en stor verdi i at de kan komme og se hvordan produksjonen foregår. De får mulighet til å ta og kjenne på produktene. Det blir dessuten lettere å forstå hverandres utfordringer og å ha en tett dialog.

Cutfab var også involvert i prosessen med å produsere en prototype for Drammens-bedriften Vicotee. (Link til Vicotee-artikkel).

– Vi kunne bidra med rask produksjon i lavt antall, forteller Kristoffer.

Lokalt og bærekraftig

Det å produsere lokalt er ikke bare effektivt, men også bærekraftig, noe som Kristoffer legger stor vekt på.

– Det er viktig for oss å ha minst mulig negativ påvirkning på miljøet. Målet er å ha kontroll på hele verdikjeden og ha en åpenhet rundt hvor ting kommer fra og hvor ting ender opp.

Kristoffer er også overbevist om at lokal produksjon er viktig for fremtiden.

– Samfunnet fremover trenger mer lokal produksjon. Det er ikke noe poeng å sende en bestilling til Sentraleuropa eller Østen hvis man kan produsere det samme produktet lokalt til en konkurransedyktig pris. Vi ønsker å være en selskap som kan tilby en slik tjeneste.

Lokalt og bærekraftig

Siden oppstarten i 2016, har Cutfab vokst til å bli en lønnsom bedrift med solid tverrfaglig kompetanse.

– Vi har nå ti ansatte med bred bakgrunn og mye ulik kompetanse. Alt fra industridesigner og møbelsnekker, til blikkenslager og kunstner, for å nevne noe.

Kristoffer Steen gir de ansatte mye av æren for at Cutfab er der de er i dag.

–  De ansatte tør å utfordre seg selv hver dag, og samarbeider veldig bra. De har vært villige til å lære underveis, noe som er essensielt for å kunne vokse.

Det har resultert i at Cutfab har sagt ja til mange ulike oppdrag og utfordringer.

– En av de største verdiene er at vi hele tiden har tilegnet oss ny kompetanse. Vi har bevisst jobbet med forskjellige kunder og produkter for å utvikle oss.

Ved siste utlyste stilling, kom bekreftelsen på at Cutfab har blitt en svært attraktiv arbeidsplass.

– Vi fikk inn 120 søknader. Det ser jeg på som et bevis på at vi har gjort noe riktig. Nå er målet å vokse fornuftig videre og skape flere lokale arbeidsplasser som har en positiv effekt på samfunnet.

Gründerbyen Drammen

Drammen har en lang tradisjon som gründerby – bygget på mangfold og samarbeid.
Kanskje din gründerreise starter her?

Bli inspirert